Home » Verhalen

Groen maakt gelukkig

Luchen hier, een borrel daar. Het leven in de stad kent duidelijke voordelen. Toch is regelmatig natuur snuiven niet enkel een mooie afwisseling van het stadse bestaan, maar tevens bittere noodzaak. Te midden van het groene leven ben je namelijk minder angstig, minder depressief en minder vaak ziek dan mensen die geen groen binnen handbereik hebben.

Gezond in de natuur

Onderzoekers bekeken de gezondheidsgegevens van 350.000 patiënten van 195 huisartsen in Nederland. In het onderzoek werd de hoeveelheid groene ruimte in de directe woonomgeving als belangrijke analysefactor meegenomen. Wat blijkt: mensen die in de buurt van natuurgebieden wonen, dat wil zeggen, binnen een straal van één kilometer, worden minder vaak geveld door hart– en vaatziekten, gewrichtsaandoeningen, ademhalingsproblemen, neurologische aandoeningen en spijsverteringsklachten.

Gelukkig op een weideveld

Lichamelijk zit je dus goed als goedgemutste natuurbewoner. Maar naast het lichamelijk gewin hebben al die bomen, bloempjes en weidevelden ook nog eens een behoorlijk positief effect op de psychische gezondheid. Zo is het percentage mensen met angststoornissen acht procent lager dan in stedelijke omgevingen, en ook depressies komen met acht procent minder voor als de buurt overwegend groen is. Toch zijn veel stedelingen niet van plan hun voorzieningenwalhalla te verlaten. Alles is binnen handbereik: de lunchtent, de kroeg, de bioscoop, winkels, musea en clubs. Daar kan die plattelandse stroboerderij niet tegenop. Groenbezoek blijft een incidentele aangelegenheid.

De sporadische boswandeling

De vraag rijst dus: wat heeft de stedeling aan de groen omhelzende onderzoeksresultaten? Is het sporadische natuur snuiven van de stedeling niet te kort om van enige waarde te zijn? Wat brengt die zondagse wandeling door het bos of het romantisch zee snuiven op het strand je nu eigenlijk? Veel, zo antwoordt de wetenschap. Iemand die veertig minuten door de natuur loopt, is hierna minder gestrest dan iemand die veertig minuten door de stad wandelt. Hij is zelfs een stuk minder gestrest dan iemand die in diezelfde tijd thuis aan het ontspannen is.

Waarom maakt groen gelukkig?

Hoe kan het eigenlijk? Waarom heeft de frisse buitenlucht met groene, frisse blaadjes en geurende grasvelden zo’n goede invloed op ons gestel? De precieze verklaring is nog onduidelijk. Vermoedelijk ligt de positieve invloed aan de betere luchtkwaliteit in rurale gebieden, aan het ontspannen effect van de rust en aan de relatieve stilte van de natuur. Ook blijken mensen in groene omgevingen vaker te sporten. Enfin, de waarde van een frisse natuurwandeling of een geurig strandloopje moet niet worden onderschat. Af en toe de stad ontvluchten is heel gezond.

Tags | |
By Bonny Kramer | 21 October 2012 | No Comment